HTML

Új élet Norvégiában

Azoknak ajánlom ezeket a sorokat, akik hozzánk hasonlóan Norvégiában kezdenének új életet, de csak magukra számíthatnak.

Friss topikok

  • Berszán Péter: Èn is kèszűlődöm kifele! (2015.08.08. 16:25) A nagy kaland folytatódik...
  • Lilike4: Én is ezt a módszert írtam le a kezdetekhez,ha valaki egyedül tanul, de ma már látjuk a párommal,... (2015.05.04. 22:25) Álláskeresés a kezdetektől...
  • Safyela: Egy évvel ezelőtt ugyanitt álltam én is. A kezdő tapasztalatok hasonlóak, mint Neked. De sajnos be... (2014.05.25. 18:38) Szállás keresése

Címkék

Amikor a szülő lakik külföldön és a gyerekek és a nagyszülők Magyarországon!

2018.01.17. 19:18 Lilike4

  1. 01.17.

 

Közel 3!!! éve írtam utoljára. Szinte hihetetlen, hogy ennyi idő eltelt azóta.

Események dióhéjban:

2015 tavaszán a párom és a barátja egy málna ültetvényen kapott munkát. Ha valakinek elmeséltem, hogy hol dolgozik, csak egy hitetlenkedő fejcsóválás volt a válasz… málna, eper Norvégiában??? Na ne már, ilyen nincs is   :)   De van, csak a megfelelő helyen kell lenni. Norvégia területének csak pár százaléka művelhető, s ennek nagy része  Oslótól délre található.

Bejelentett munka, hivatalos fizetéssel, szállással ez maga volt a Kánaán!

Mielőtt átköltöztek volna oda, ahol a munka is volt, májusban egy fantasztikus hetet töltöttünk hármasban a kisfiunkkal. Ez volt a feltöltődés ideje, hiszen tudtuk, hogy a gazdaságban folyó munka 90 %- a a nyári 3 hónapra fog koncentrálódni.

Ilyenkor nincs szabadnap, se pihenő…. mivel a nap közel 20 órát süt  egy nap, ezért a málna és az eper nagyon gyorsan és folyamatosan érik. Szedni kell, nincs megállás. Közel 20 ember dolgozott napi 12 -16 órákat ebben az időben, de annak aki végigcsinálta nagyon szép fizetés volt a jutalma.

Ősszel a munkaadó felajánlotta a páromnak, hogy egy egész éves szerződést köt vele a következő évre. Ez tette lehetővé a számunkra, hogy meghozhassuk a várva várt döntést… mi is kiköltözünk a kisfiammal, hogy újra együtt legyen a család!

Aki átment ezen, az tudja, hogy nem volt könnyű! Nekünk ráadásul nem csak a szüleink, hanem a felnőtt nagy gyerekeink is otthon maradtak, s bár már mindegyikőjük a saját önálló életét éli, azért nem mindegy, hogy max. 200 km-re, vagy 1.800 km-re vagyunk egymástól.

Az ilyen távolságba nem fér bele, hogy „ Anya átugrunk hozzád a hétvégére”…  Minden nagyon komoly szervezést igényel, ha látni szeretnénk egymást igazából is, s nem csak az interneten keresztül.

Mindig is a gyors döntések híve voltam, így még azon az őszön, amikor megtudtuk, hogy Karácsony után költözünk, lefoglaltunk repjegyeket a gyerekeknek, s párjaiknak, így februárban kijöttek minket meglátogatni.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a lehetőséget: egy fapados Légitársaság megállapodást kötött egy Bankkal, hogy olyan bankkártyát bocsátanak ki, amin pontokat lehet gyűjteni ( bárhol lehet vásárolni ), s ezeket a pontokat repjegyre, s ehhez kapcsolódó szolgáltatásokra lehet beváltani. Közel egy év gyűjtögetés után, szinte teljesen fedezték a pontok a jegyek árát a csomagokkal együtt!

Fantasztikus hetet töltöttünk együtt, s az időjárás is kegyes volt… eljutottunk többször is síelni, snowboardozni, kirándulni. :)

Az azóta eltelt időben számunkra a legfontosabb programok azok voltak, amikor hosszú szervezések után, egy évben általában négyszer hazautaztunk Magyarországra.

Na igen, olyanoknak, mint nekünk, akinek közösen a párommal 5 !!! otthon hagyott felnőtt gyermeke és annak családja van, annak az otthon töltött idő igényel némi – nemű szervezést! :)

Akárhogy is zsonglőrködünk  az idővel, mindig kevés jut mindenkire!  Aki hasonló cipőben jár mint mi, az tudja, hogy nem egyszerű ez a helyzet.

Nem csak, hogy kevés az idő, de a legjobb szándék ellenére is újra és újra belefutunk abba, hogy nem lehet „igazságosan” elosztani magunkat.

Bár nagyon szeretjük a gyermekeinket, s most már az unokákat is :) , szinte a végsőkig kifeszített idegekkel és hulla fáradtan érkezünk meg egy-egy ilyen látogatásból. Az a reklámban hallott mondat is új értelmet kap ilyenkor, hogy " Ó Dormeóóóó,"  vagyis újra  a saját ágyunkban való alvás felér egy ajándékkal!

Persze, az csak hab a tortán, hogy mi ilyenkor kocsival, s sokszor utánfutóval tesszük meg ezt a hosszú utat, ami bizony min. 26 óra, de lehet több is. Ennek oka, hogy már több mint egy éve Magyarországon gyártott, minőségi gyapjú termékeket forgalmazunk itt Norvégiában, s amikor hazautazunk, akkor költségkímélés okán mi hozzuk el az árut, összekötve a kellemest a hasznossal.

Amennyiben valakit érdekel, az megnézheti a termékeket a web áruházunkban, ami magyar és norvég nyelven is elérhető. A termékek listája folyamatosan bővül.

http://gavetipp.no

 Visszatérve az alaptémára, kíváncsi lennék, hogy mások hogyan élik meg a hasonló helyzeteket! Ha van kedvetek írjátok meg, hátha még egy -két hasznos ötlethez is jutunk általa.

Egy szó mint száz, a „ középső generációnak” sem könnyű a helyzete, ha hazautazik látogatóba!  :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegiabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr7813583751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása