HTML

Új élet Norvégiában

Azoknak ajánlom ezeket a sorokat, akik hozzánk hasonlóan Norvégiában kezdenének új életet, de csak magukra számíthatnak.

Friss topikok

  • Berszán Péter: Èn is kèszűlődöm kifele! (2015.08.08. 16:25) A nagy kaland folytatódik...
  • Lilike4: Én is ezt a módszert írtam le a kezdetekhez,ha valaki egyedül tanul, de ma már látjuk a párommal,... (2015.05.04. 22:25) Álláskeresés a kezdetektől...
  • Safyela: Egy évvel ezelőtt ugyanitt álltam én is. A kezdő tapasztalatok hasonlóak, mint Neked. De sajnos be... (2014.05.25. 18:38) Szállás keresése

Címkék

Hivatalos bejelentkezések intézése

2014.07.15. 13:55 Lilike4

 

2014.07.09. szerda

( Már elég sok ideje nem írtam a beszámolót, de bíztam benne, hogy hamarosan csupa kedvező fejleményről számolhatok be, s most végre eljött ennek is az ideje! )

Ez a nap nagyon különleges a számunkra, hiszen 2 hónappal ezelőtt ment ki a párom Oslóba úgy, hogy csak a szállása volt biztos, s bizony, mint utólag kiderült a nyelvtudása is nagyon kevésnek bizonyult.

A nagy nap előzményei:

Párom próbálkozott különböző munkák keresésével, s alkalmi lehetőségként, nagyon hamar, már a kinti tartózkodás 12. napján,  egy Keleti bevándorló adott neki sofőri munkát.

Ezt a lehetőséget a finn.no oldalon, az un Små Job ( kis munkák ) részen találta. Itt az aki a dolgozót keresi, felteszi a hirdetést, de nem ad meg elérhetőséget! Azért, hogy telefonszámot, vagy e-mail címet kaphassunk fizetni kell - ált. 25 - 30 Kr-t átutalással a megadott bankszámlaszámra.

Ez az első munka arra nagyon jó volt, hogy már itthonról nem kellett pénzt küldeni neki, hiszen annyit keresett, hogy a következő havi lakbért ki tudta fizetni, s az ellátásának a költségei is megvoltak, de erre hosszú távon alapozni nem lehetett.

Mivel egyre ritkábban hívták dolgozni, ezért újra nekiállt keresgetni a " kis munkák" között.

Legnagyobb meglepetésére, olyan hirdetést talált, ahol a telefonszám is meg volt adva, így gyorsan jelentkezett sms- ben. Itt szintén min. A, B kategóriás jogosítvánnyal kerestek embert nyári munkára. Az üzenetben leírta azt is, hogy Magyarországról jött.

Még aznap hívták telefonon, ahol megbeszélték, hogy du. találkoznak a megadott címen. Ott egy kedves norvég pár várta egy ismerősük társaságában, akiről kiderült, hogy az édesapja magyar, ezért egész jól beszéli a nyelvet!

A munka egy városnéző kisvonat vezetése volt, amit több próbanap után meg is kapott!

Szinte hihetetlen, de a munka mellé ingyen szállást, autót és sok-sok segítőszándékot is kapott a jövőre nézve!

A mostani munkaadó, nevezzük Tominak, szintén szorgalmazta, hogy párom letegye a nemzetközi vizsgát, - hiszen erre később nagy szüksége lesz - így a már korábban megvett repülőjegyen egy kicsit módosítva, július 02-án este 10 órakor haza is érkezett.

Korábban én is voltam kint pár napot nála, s fantasztikus 5 napot töltöttünk együtt, onnan abban a hitemben megerősödve jöttem vissza, hogy nagyon jó az út, amin elindultunk, hiszen ez alatt a pár nap alatt is nyilvánvaló volt a számomra, hogy mennyire más világ az, ami kint van. Nyugalom, béke, kiegyensúlyozottság sugárzik az ott élő emberekből.

Szóval, párom hazajött, s a kisfiunk ez alatt az 5 nap alatt " csak apával" akart lenni!

Minden percet tudatosan kihasználva töltöttünk, s a vizsga és más teendők mellett felkészültünk lélekben arra, hogy legközelebb már csak ezért jön haza, hogy minket is magával vigyen az új életbe.

Tudom, hogy ezek nagy szavaknak tűnnek, de aki volt, vagy most van hasonló cipőben, az tudja, hogy mind a kint levőnek, mind az itthon maradottaknak nagyon nagy áldozatot kell hozni erre az átmeneti időre.

Mi bízunk benne, hogy még idén szeptember végén újra együtt leszünk kint Norvégiában.

Párom Norvégiába való visszaérkezésének ( éjjel 2.kor ért oda ) napján, a munka és szállásadója, ígéretének híven, elvitte őt a helyi hivatalba, ahol a már előzőleg elkészült MUNKASZERZŐDÉSÉT és lakcímbejelentőjét adták be, s ennek a kettőnek a birtokában megigényelték a Bűvös adószámot!

Amint megérkezik az adószáma, amit majd postán fognak kiküldeni, a helyi Bankban fog tudni nyitni bankszámlaszámot, s megigényelni a bankkártyát. Mint írtam kint szinte mindent bakkártyával fizetnek, készpénz forgalom nagyon kevés van.

Így hivatalos munkaszerződéssel dolgozik már kint, egész jó órabérért. Mi ezt úgy fogalmaztuk meg, hogy " még fizetnek is azért, hogy az utasokkal társalogva a nyelvet gyakorolja!  "

Ezután jön még pár bejelentkezés a helyi hivatalokba, s utána minden további munkaváltás sokkal könnyebb lesz, hiszen azonnal el tud helyezkedni a meglévő iratok birtokában.

A nyelvtanulás persze továbbra is a legfontosabb a munka mellett, hiszen, az a tapasztalat, hogy minél jobban tud valaki Norvégul kommunikálni, annál jobb munkalehetőségek között fog tudni válogatni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegiabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr346510531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása