HTML

Új élet Norvégiában

Azoknak ajánlom ezeket a sorokat, akik hozzánk hasonlóan Norvégiában kezdenének új életet, de csak magukra számíthatnak.

Friss topikok

  • Berszán Péter: Èn is kèszűlődöm kifele! (2015.08.08. 16:25) A nagy kaland folytatódik...
  • Lilike4: Én is ezt a módszert írtam le a kezdetekhez,ha valaki egyedül tanul, de ma már látjuk a párommal,... (2015.05.04. 22:25) Álláskeresés a kezdetektől...
  • Safyela: Egy évvel ezelőtt ugyanitt álltam én is. A kezdő tapasztalatok hasonlóak, mint Neked. De sajnos be... (2014.05.25. 18:38) Szállás keresése

Címkék

Álláskeresés a kezdetektől...

2014.07.15. 13:54 Lilike4

Álláskeresés.

( Ezt a részt a párom személyesen írta, hiszen ő van ott kint, s úgy gondoltam, hogy első kézből a leghitelesebb. )

 

Aki úgy utazik ki, hogy munkahely várja, az szerencsés helyzetben van. A többség, szerintem hozzám hasonlóan kiutazás után próbál munkát keresni.

Nekem az első alkalmi munkákat a finn.no oldalon sikerült találni. Nem egyszerű a kezdés, hiszen Norvégiában a cégek még egynapos alkalmi munkát is bankszámlára utalással fizetnek.

A személyi szám alapján az adóhatóság honlapján megtalálják, hogy neked hány százalék adóelőleget kell levonniuk. Addig nem fizethetnek munkabért, amíg az adót le nem vonták.

Viszont személyi számot, ami mindennek az alapja Norvégiában, csak munkaszerződésre adnak.

Kis túlzással csak az dolgozhat, aki már dolgozott előzőleg!

Marad az alkalmi munka magánszemélyeknél, fűnyírás, kertásás, kerítés felújítás. Sok szállítási munka van itt, akinek van egy kombi autója, pláne utánfutója, abból megélhet.

Ez mellett egy-egy kis cég is adhat alkalmi munkát, például áru ki-berakodás, vagy például matricaragasztás olyan termékekre, amiken nincs norvég nyelvű felirat.

Az ilyen munkát általában norvég diákok végzik egy kis zsebpénzért 90-130 koronás órabérért, persze bankszámlára utalással napi szerződéssel, 10 napos fizetési határidővel.

Ilyen esetben, ha kell az ember, inkább hajlanak arra kisvállalkozók, főleg akik maguk is idegen nemzetiségűek, hogy a diákok, és személyi számmal már rendelkező bevándorlók mellett egy-egy munkást napi-kétnapi kp fizetés mellett foglalkoztatnak szabályellenesen személyi szám nélkül 60-90 koronás órabérért, de ebből nem lesz munkaszerződés és személyi szám.

Az alkalmi munka arra lehet jó, hogy gyakoroljuk a nyelvet, felkészüljünk egy állásinterjúra, s a kezdeti költségek (első bérleti díj, kaució, étel, stb) után már ne az otthon maradottakat terheljük anyagilag, hanem önellátók legyünk, s az első hónapban összeszedjük a következő havi lakbért.

Ez alatt tudjuk küldözgetni az önéletrajzunkat a teljes vagy részmunkaidős állásokra, vagy már személyesen is elmehetünk állásinterjúra - ez sokkal jobban működik, mint az e-mailben küldött jelentkezés.

Komoly önéletrajz írásához a későbbiekben adunk segítséget!

Én élelmiszerbolti eladói illetve teherautó sofőri állásokra pályáztam.

Az eladói álláshoz a nyelvtudásom volt kevés, mivel önállóan tanultam, s nem gyakoroltam a beszédet.

A sofőri álláshoz a C kat. jogsim szép és jó, de hol a GKI (előzőleg nemzetközi árufuvarozói) igazolvány mellé?

Így aztán repülőjegy, és GKI vizsga Budapesten. (Norvégiában is letehető, nyelvtudás és 8000 korona kell hozzá. Magyarországon átszámítva 1500 koronáért, repjeggyel együtt 3000 koronából megcsinálható).

A vizsga előtti konzultáción kiderült, hogy még egy személyre szóló digitális tachográf kártya is kell a munkavállaláshoz, illetve hogy az ember digitális tachográffal szerelt autót vezethessen!

Valószínűleg Norvégiában 3.5 Tonna felett, ahol kötelező a sebességíró, már csak ilyen van.

Én Magyarországon régebben vezettem nagy teherautót, még papír alapú tachográffal.

A kártyák min. 2-3 hét átfutási idővel postán érkeznek lakcímre saját kezű átvétellel címezve. Érdemes meghatalmazást adni egy családtagnak.

 

Nyelvtudás álláskeresésnél

Az álláshirdetések szövege és az ott élők véleménye összecseng abban, hogy jó-jó az angol nyelvtudás, de ahogy egyre több a bevándorló, a munkakereső, egyre inkább a norvég, vagy esetleg valamelyik másik skandináv nyelv (svéd, dán) ismerete a kikötés.

Ha valaki a Google fordító segítségével nézegeti a norvég álláshirdetéseket, felhívom a figyelmét a fordítási pontatlanságokra.

Norvégról magyarra fordítva esetenként a Google a norvég nyelv helyett angol nyelvet ír, mint szükséges feltételt, de olyannal is találkoztam már, hogy norvég vagy angol nyelvet fordított a program, de szó szerint lefordítva kiderült, hogy mindkét nyelv ismerete kikötés. Így csak a Google, vagy más fordító programra bízni magunkat nagy hiba lenne.

Aki Norvégiában akar dolgozni, jobb, ha máris elkezd ismerkedni a nyelvvel, még ha beszél is angolul. Később úgy is szükség lesz rá, de nagy előny, ha már a kezdetektől megértünk alap dolgokat.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegiabanelni.blog.hu/api/trackback/id/tr666510509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dóri.25 2014.07.24. 12:40:16

Nagyon hasznosnak tartom a blogot, várom a további folytatást :)
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen könyvekből, vagy interneten keresztül honnan sikerült norvégül tanulni, mert én is próbálkozom egy ideje, nyelvtanár nélkül, de igazán jó oldalt nem találtam, ahol a nyelvtant jól elmagyaráznák....

Lilike4 2014.07.24. 13:22:22

Szia!
Van egy oldal a facebookon, ahol sok hasznos linket találhatsz a nyelvtanuláshoz.
" Tanuljunk együtt norvégul !
www.facebook.com/groups/norgegroups/?fref=ts

Remélem, tudtam segíteni.

Üdv

Dóri.25 2014.07.25. 09:58:16

Megnézem. Köszönöm szépen.

Eaeoe Bmlsgh 2015.05.04. 11:50:36

mi gaál ottó beszédközpontú nyelvoktatási rendszerével tanulunk autodidakta módon norvégul. 27 nyelven beszél az imént említett úriember, szóval konyít valamicskét a nyelvtanuláshoz :) ~24ezer ft a nyelvcsomag amiből alapoktól közép szintig lehet eljutni. mi nagyon szeretjük, ajánlani szeretném azoknak, akik költségkímélően használható nyelvtudást szeretnének.
www.kreativnyelv.hu/start.php

Lilike4 2015.05.04. 22:25:49

Én is ezt a módszert írtam le a kezdetekhez,ha valaki egyedül tanul, de ma már látjuk a párommal, hogy a hangos tanulás, a kommunikáció mással szintén nagyon fontos.
süti beállítások módosítása